Cure li osobni podaci obrtnika?

In Praksa, Sve vijesti, Zanimljivosti by stankocerin

Više je pravilo nego slučaj da se u roku od svega nekoliko dana u poštanskom sandučiću novoregistriranog obrta nađe uplatnica za troškove upisa u Elektronički registar gospodarstvenika. Uplatnica i prateći dopis pomno su sročeni kako bi novopečenog obrtnika naveli na pomisao da se radi o još jednom državnom davanju koje mora podmiriti kako bi započeo poslovanje. U tekstu dopisa često se poziva na razne članke i stavke čime se stvara zabluda da se radi o službenom dopisu nekog državnog tijela. Čak je i iznos usklađen sa uobičajenim iznosima koji se plaćaju kod registracije obrta. Tek se pažljivijim čitanjem uočava da dopis nema nikakve veze sa državnom upravom.
Unatoč tome što su mediji svakih par mjeseci upozoravali na ovaj problem, a upozorenja su izdali i Hrvatska obrtnička komoraHrvatska gospodarska komoraHrvatska udruga poslodavacačini se da službene reakcije i dalje nema. 
Iz izjava pojedinih obrtnika se čini da novim obrtnicima uplatnice u poštanske sandučiće stižu i prije objave njihovih podataka u Obrtnom registru. Isto tako, javni pregled Obrtnog registra ne omogućava pregled po datumu registracije obrta, pa se logično postavlja pitanje curenja podataka iz državnih institucija i doslijedne primjene pravila koja je presedanom uvelo njemačko nadzorno tijelo kaznivši policajca sa 1.400 eur samo za jedan prekršaj.
Drugi je problem kršenje članka 5.1(a), odnosno nedostatak transparentnosti izvješivanja o prikupljanju i obradi podataka.  Posebno bi bilo zanimljivo vidjeti informacije iz članka 14. koje se trebaju pružiti kada podaci nisu dobiveni od ispitanika, jer u ovom slučaju novopečeni obrtnik nema nikakvnih spoznaja o obradi koja mu radi o džepu.