Google najavio nove postavke privatnosti

In Sve vijesti by Kristina Mandic

Uz nove proizvode i značajke, Google je početkom svibnja najavio niz poteza osmišljenih kako bi korisnicima ponudio veću razinu privatnosti. Od ponuđenog, izdvajamo:

  • dodavanje načina “anonimno” u Google Maps i pretraživanju, a koji neće povezivati upite ili podatke s korisničkim profilom
  • lakši pristup do postavki privatnosti kako bi korisnici brže i lakše mijenjali opcije / dopuštenja
  • redovito ažuriranje i objavljivanje novih obavijesti o obradi podataka s jasnim informacijama o prikupljanju i pohrani podataka i svrhama obrade
  • jednostavnija izmjena postavki lokacije i drugih osjetljivih informacija na Androidu Q (najnovija verzija Android sustava)

I dok se na ovaj potez gleda kao na pozitivan iskorak i brigu za privatnost korisnika ne možemo se ne zapitati je li tako trebalo biti od prvog dana. Razumije li Google da je zaštita privatnosti temeljno ljudsko pravo i zakonska obveza, a ne dodatna funkcionalnost? Zaključno, je li Google mogao izbjeći kaznu od 50 milijuna eura koju je (nepravomoćno) izreklo francusko nadzorno tijelo (CNIL) da je uvijek bio transparentan prema korisnicima?