Izvješće EDPB-a o provedbi Opće uredbe

In Sve vijesti, Zanimljivosti by stankocerin

EDPB je objavio dokument Overview on the implementation of the GDPR and the roles and means of the national supervisory authorities– izvješće o provedbi Opće uredbe.

U nastavku je sažetak izvješća:

Ukupno je jedanaest nadzornih tijela (do trenutka objave izvješća) izreklo upravne novčane sankcije u ukupnom iznosu od 55.955 871 eura. Uzmemo li u obzir da je CNIL izrekao kaznu Googleu od 50 milijuna eura, dolazimo do brojke od oko 6 milijuna eura kazni koje su izdane u ostalim postupcima. 

* Britanski ICO nije dostavio podatke o ukupnom iznosu izrečenih novčanih kazni

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Prijavljeno je ukupno 206.326 slučajeva kršenja Opće uredbe, a temelje se na pritužbama, prijavama povreda i ostalim prigovorima.

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Zanimljivi su i podaci o proračunu koji je na raspolaganju nadzornim tijelima kao i o stanju u ljudskim resursima. Sva tijela koja su sudjelovala u izradi izvješća prijavila su nedostatak ljudskih resursa i novčanih sredstava za nesmetan rad i izvršavanje zadaća koje Opća uredba stavlja pred njih. 

A screenshot of a social media post

Description automatically generated
A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

AZOP je prijavio potrebu za proračunom koji iznosi 127% sredstava koja su im raspolaganju i 62% više zaposlenika nego što ih je trenutno zaposleno.

Cijelo izvješće dostupno je na poveznici: https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/other/edpb-libe-report-implementation-gdpr_en